Produkcja opakowań do żywności
O systemie
Norma EN 15593 nawiązuje do zasad systemu EN ISO 9001, HACCP i ISO 22000. Standard określa wymagania dotyczące systemu zarządzania higieną dla producenta i dostawcy opakowań dla artykułów żywnościowych włącznie z przechowywaniem.
Dla kogo
Norma ISO 15593 jest skierowana do producentów opakowań do kontaktu z żywnością
Procedura wdrożenia systemu ISO 15593
- Analiza istniejącego systemu zarządzania organizacji pod kątem wymagań systemu ISO 15593 (audyt wstępny);
- Opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu;
- Rozpoczęcie szkoleń załogi;
- Opracowanie polityki bezpieczeństwa;
- Opracowanie dokumentacji: mapy przebiegu procesów, procedur, instrukcji, formularzy;
- Wdrożenie procedur systemu;
- Szkolenia pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
- Audyt wewnętrzny końcowy całego systemu (przedcertyfikacyjny);
- Przegląd zarządzania;
- Wybór jednostki certyfikującej;
- Udział w audycie zewnętrznym konsultanta (na życzenie klienta);
- Wykonanie działań korygujących (jeżeli zachodzi taka potrzeba).
Zalety wdrożenia i certyfikacji
Wdrożenie i certyfikacja systemu zarządzania bezpieczeństwem produkcji opakowań ISO 15593 zapewnia następujące korzyści:
- zagwarantowanie właściwego zarządzania higieną w produkcji opakowań do artykułów żywnościowych;
- zwiększenie konkurencyjności produkowanych opakowań;
- zwiększenie wartości marki producenta opakowań;
- spełnienie wymagań producentów żywności.