ISO/TS 22002-1:2009
O systemie
ISO/TS 22002-1:2009 stanowi część normy ISO 22000 :2005 i określa szczegółowe wymagania, które należy uwzględnić w odniesieniu do ISO 22000:2005, 7.2.3: a) budowa i układ budynków i obiektów powiązanych z nimi, b) układ pomieszczeń, w tym miejsc pracy i obiektów socjalnych, c) sposób dostarczania powietrza, wody, energii i innych mediów, d) usługi wspierające, w tym wywóz odpadów i odprowadzania ścieków, e) przydatność urządzeń i ich dostępność w przypadku czyszczenia, konserwacji i utrzymania, f) zarządzanie zakupionymi materiałami, g) środki zapobiegania zanieczyszczeniom, h) czyszczenie i dezynfekcja, i) kontrola szkodników, j) higiena personelu.
Ponadto, ISO / TS 22002-1:2009 dodaje inne aspekty, które są uważane za istotne dla działalności produkcyjnej: 1) przerób, 2) procedury wycofania wyrobów, 3) magazynowanie, 4) informacje o produkcie i uświadamianie konsumentów, 5) ochrona przed bioterroryzmem.
Dla kogo
Wymagania ISO / TS 22002-1:2009 stosuje się do wszystkich organizacji, niezależnie od wielkości i złożoności, które są zaangażowane w etap produkcji w łańcuchu dostaw żywności i muszą sprostać wymaganiom określonym w normie ISO 22000 : 2005, pkt 7. System ISO TS 22002-1:2009 nie został zaprojektowany ani nie jest przeznaczony do stosowania w innych zakładach niż produkcyjne.
Procesy produkcyjne żywności mają zróżnicowany charakter. Nie wszystkie wymogi określone w normie ISO/TS 22002-1:2009 da się zastosować w określonym zakładzie lub procesie.Tam, gdzie są wyłączenia lub wdraża się alternatywne rozwiązania, muszą być one uzasadnione i udokumentowane poprzez analizę zagrożeń, zgodnie z normą ISO 22000:2005, 7.4. Wszelkie wyłączenia lub przyjęte alternatywne rozwiązania, nie powinny mieć wpływu na zdolność organizacji do spełnienia wymienionych wymagań. Przykłady wyłączeń związane z procesem produkcji obejmują pkt 1), 2), 3), 4) i 5) .
Procedura wdrożenia systemu ISO/TS 22002-1
- Analiza istniejącego systemu zarządzania organizacji pod kątem wymagań systemu ISO/TS 22002 (audyt wstępny);
- Opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu;
- Rozpoczęcie szkoleń załogi;
- Opracowanie polityki bezpieczeństwa;
- Opracowanie dokumentacji: mapy przebiegu procesów, procedur, instrukcji, formularzy;
- Wdrożenie procedur systemu;
- Szkolenia pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
- Audyt wewnętrzny, końcowy całego systemu (przedcertyfikacyjny);
- Przegląd zarządzania;
- Wybór jednostki certyfikującej;
- Udział w audycie zewnętrznym konsultanta (na życzenie klienta);
- Wykonanie działań korygujących (jeżeli zachodzi taka potrzeba).
Zalety wdrożenia i certyfikacji
Wdrożenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO/TS 22002:1 zapewnia następujące korzyści:
- usprawnienie procesów produkcyjnych;
- ułatwienie działalności operacyjnej poprzez jasne i precyzyjne procedury postępowania;
- potwierdzenie zgodności z prawem i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności;
- poświadczenie Państwa troski o jakość i bezpieczeństwo żywności;
- zwiększony dostęp do nowych klientów i partnerów biznesowych, którzy mogą wymagać od nas posiadania certyfikatu ISO/TS 22002:1.