Produkcja żywności
O systemie
Międzynarodowa norma ISO 22000 : 2005 stanowi podstawę do opracowania, wdrożenia i certyfikacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Zastosowane w niej normatywne podejście do tematyki zapewnienia bezpieczeństwa związane jest z uniwersalnością, dzięki której norma ta może być stosowana we wszystkich przedsiębiorstwach działających w branży spożywczej, bez względu na ich wielkość.
Dla kogo
Norma ISO 22000 jest skierowana do producentów żywności, substancji dodatkowych, hurtowników i detalistów spożywczych (sieci handlowe) oraz branży Ho-Re-Ca (Hotel, Restauracja, Catering). Dodatkowo wymagania normy będą mogły spełnić firmy niezwiązane bezpośrednio z łańcuchem żywnościowym, zajmujące się:
- transportem,
- dystrybucją,
- magazynowaniem żywności,
- produkcją opakowań oraz materiałów mających kontakt z żywnością,
- produkcją maszyn i urządzeń,
- produkcją środków do mycia i dezynfekcji,
- utrzymaniem higieny w zakładach spożywczych.
Należy nadmienić, że wymagania normy są ogólne i mogą być zastosowane w firmach bez względu na typ, wielkość i dostarczany wyrób
Procedura wdrożenia systemu ISO 22000
- Analiza istniejącego systemu zarządzania organizacji pod kątem wymagań systemu ISO 22000 (audyt wstępny);
- Opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu;
- Rozpoczęcie szkoleń załogi;
- Opracowanie polityki bezpieczeństwa;
- Opracowanie dokumentacji: mapy przebiegu procesów, procedur, instrukcji, formularzy;
- Wdrożenie procedur systemu;
- Szkolenia pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
- Audyt wewnętrzny, końcowy całego systemu (przedcertyfikacyjny);
- Przegląd zarządzania;
- Wybór jednostki certyfikującej;
- Udział w audycie zewnętrznym konsultanta (na życzenie klienta);
- Wykonanie działań korygujących (jeżeli zachodzi taka potrzeba).
Zalety wdrożenia i certyfikacji
Wdrożenie i certyfikacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000 zapewnia następujące korzyści:
- większa rozpoznawalność, ponieważ system ISO 22000 opiera się o wymagania międzynarodowe, a nie tylko krajowe, jak HACCP;
- optymalizacja kosztów - jeden system ISO 22000 zawiera w sobie HACCP i ISO 9001;
- ułatwienie działalności operacyjnej poprzez jasne i precyzyjne procedury postępowania;
- potwierdzenie zgodności z prawem i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności;
- poświadczenie Państwa troski o jakość i bezpieczeństwo żywności;
- zwiększony dostęp do nowych klientów i partnerów biznesowych, którzy mogą wymagać posiadania certyfikatu ISO 22000;
- szybsze tempo rozwoju organizacji poprzez analizę wyników z audytów wewnętrzne i przeglądów zarządzania;
- rozwój nowych i innowacyjnych produktów poprzez uzyskiwanie informacji zwrotnej od klienta.