O systemie
IFS (International Food Standard) jest to jednolity, międzynarodowy standard bezpieczeństwa opracowany dla wszystkich producentów żywności i uczestników łańcucha żywnościowego. W szczególności obowiązuje handlowców detalicznych, produkujących pod marką hipermarketów i marketów. Standard opracowany został w 2000 r. w ramach Global Food Safety Initiative przez przedstawicieli niemieckiego handlu detalicznego i obecnie uznawany jest na całym świecie przez 65% podmiotów zajmujących się handlem żywnością. W Europie Zachodniej (z wyjątkiem Wielkiej Brytanii, gdzie obowiązuje Standard BRC) IFS jest najważniejszym standardem dla dostawców dużych sieci handlowych.
IFS jest standardem zawierającym zasady jednolitej oceny dostawców. Instrument ten dzięki odpowiednim mechanizmom:
- pozwala uzyskać obiektywny obraz stanu bezpieczeństwa żywności;
- ułatwia handlowcom oszacowanie jakości dostawcy;
- zapewnia producentom ciągłe polepszanie i pozawala zaobserwować słabe obszary firmy.
W efekcie, funkcjonowanie standardu przekłada się na wzrost zaufania klientów.
Standard IFS uznawany jest przez 65% podmiotów zajmujących się handlem żywnością. Za wyjątkiem Wielkiej Brytanii, IFS jest najważniejszym standardem dla dostawców dużych sieci handlowych.
Dla kogo
Standard IFS wymagany jest przez wszystkie niemieckie sieci handlowe zrzeszone w HDE, np. Metro AG, Rewe, Tegut, Edeka, Aldi Tengelmann, Ava, Lidl, Spar, Globus, Markant, COOP i Migros (Szwajcaria) oraz przez francuskich handlowców: Auchan, Carrefour, Groupe Casino, Metro, Monoprix, Picard Surgeles, System U.
Procedura wdrożenia systemu FSSC 22000
- Analiza istniejącego systemu zarządzania organizacji pod kątem wymagań systemu IFS (audyt wstępny);
- Opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu;
- Rozpoczęcie szkoleń załogi;
- Opracowanie polityki bezpieczeństwa;
- Opracowanie dokumentacji;
- Mapy przebiegu procesów, procedur, instrukcji, formularzy;
- Wdrożenie procedur systemu;
- Szkolenia pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
- Audyt wewnętrzny końcowy całego systemu (przedcertyfikacyjny);
- Przegląd zarządzania;
- Wybór jednostki certyfikującej;
- Udział w audycie zewnętrznym konsultanta (na życzenie klienta);
- Wykonanie działań korygujących (jeżeli zachodzi taka potrzeba);
Zalety wdrożenia i certyfikacji
Wdrożenie i certyfikacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności IFS zapewnia następujące korzyści:
- sprostanie wymaganiom niemieckich sieci handlowych;
- ułatwienie działalności operacyjnej poprzez jasne i precyzyjne procedury postępowania;
- potwierdzenie zgodności z prawem i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności;
- poświadczenie Państwa troski o jakość i bezpieczeństwo żywności;
- zwiększony dostęp do nowych klientów i partnerów biznesowych, którzy mogą wymagać od nas posiadania certyfikatu IFS;
- szybsze tempo rozwoju organizacji poprzez analizę wyników z audytów wewnętrzne i przeglądów zarządzania;
- rozwój nowych i innowacyjnych produktów poprzez uzyskiwanie informacji zwrotnej od klienta.