O systemie
HACCP jest skrótem od angielskich słów Hazard Analysis and Critical Control Point, które tłumaczy się jako Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli. System ten ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego konsumenta spożywającego żywność wyprodukowaną w warunkach wdrożonych i sprawdzonych pod względem skuteczności procedur.
Dla kogo
Zgodnie z obowiązującym prawem (Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 30 października 2003 r. Dz.U. 2003 Nr 208 poz. 2020; Rozporządzenie (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z 29 kwietnia 2004 r.) wszystkie firmy produkujące, przetwarzające, serwujące (cateringowe i żywienia zbiorowego), transportujące, handlujące i pakujące artykuły żywnościowe, bez względu na rodzaj, wielkość i specyfikę, zobowiązane są do wdrażania systemu HACCP w oparciu o zasady zawarte w Kodeksie Żywnościowym.
Procedura wdrożenia systemu HACCP
System HACCP wdrażamy zgodnie z zasadami zawartymi w Kodeksie Żywnościowym FAO/WHO, a dokładniej w Załączniku do Zalecanego Międzynarodowego Kodeksu Praktyki - Ogólne Zasady Higieny Żywności (CAC/CRP 1-1969, Rev. 4, 2003) Wdrożenie systemu obejmuje:
- Przeprowadzenie analizy zagrożeń;
- Określenie krytycznych punktów kontroli CCP;
- Ustalenie limitów krytycznych;
- Ustalenie systemu monitorowania parametrów kontrolnych CCP;
- Ustanowienie działań korygujących, które należy podjąć, gdy monitorowanie wykaże przekroczenie założonych parametrów kontrolnych w CCP;
- Ustanowienie procedur weryfikacji potwierdzających skuteczność systemu;
- Udokumentowanie systemu poprzez powołanie procedur i zapisów.
Zalety wdrożenia i certyfikacji
Wdrożenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP zapewnia następujące korzyści:
- spełnienie wymogów prawnych;
- ułatwienie działalności operacyjnej poprzez jasne i precyzyjne procedury postępowania;
- potwierdzenie zgodności z prawem i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności;
- poświadczenie Państwa troski o jakość i bezpieczeństwo żywności;
- zwiększony dostęp do nowych klientów i partnerów biznesowych, którzy mogą wymagać od nas posiadania certyfikatu HACCP;
- szybsze tempo rozwoju organizacji poprzez analizę wyników z audytów wewnętrznych i przeglądów zarządzania;
- rozwój nowych i innowacyjnych produktów poprzez uzyskiwanie informacji zwrotnej od klienta.