O systemie
Standard GMP+ został opracowany przez holenderską organizację Productschap Diervoeder (PDV) w 1992 roku jako część programu "Feed for Food" mającego na celu zapewnienie, że pasze dostarczane zwierzętom są bezpieczne dla nich samych, dla przyszłych konsumentów oraz dla środowiska. Standardy te zostały uaktualnione zgodnie z najnowszymi wymaganiami europejskiego prawa paszowego oraz dostosowane do struktury ISO 9001:2000.
Połączenie wymagań dwóch schematów zapewnienia jakości - GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna - Good Manufacturing Practice) oraz HACCP - (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli - Hazard Analysis and Critical Control Point) zaowocowało powstaniem standardu GMP+.
Dla kogo
Standardy GMP+ są wymagane dla organizacji zajmującej się produkcją, sprzedażą i transportem pasz, materiałów paszowych, dodatków paszowych i premiksów. Wymóg posiadania GMP+ jest przyjętym standardem w branży paszowej i najczęściej stanowi warunek współpracy z klientami z krajów Europy Zachodniej (Niemcy, Holandia itp.).
Procedura wdrożenia systemu GMP+
- Analiza istniejącego systemu zarządzania organizacji pod kątem wymagań systemu GMP+ (audyt wstępny);
- Opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu;
- Rozpoczęcie szkoleń załogi;
- Opracowanie polityki bezpieczeństwa;
- Opracowanie dokumentacji: mapy przebiegu procesów, procedur, instrukcji, formularzy;
- Wdrożenie procedur systemu;
- Szkolenia pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
- Audyt wewnętrzny, końcowy całego systemu (przedcertyfikacyjny).
- Przegląd zarządzania;
- Wybór jednostki certyfikującej;
- Udział w audycie zewnętrznym konsultanta (na życzenie klienta);
- Wykonanie działań korygujących (jeżeli zachodzi taka potrzeba).
Zalety wdrożenia i certyfikacji
Wdrożenie i certyfikacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności GMP + (plus) zapewnia następujące korzyści:
- upoważnienie do sprzedaży pasz w krajach Europy Zachodniej;
- ułatwienie działalności operacyjnej poprzez jasne i precyzyjne procedury postępowania;
- potwierdzenie zgodności z prawem i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności;
- zwiększony dostęp do nowych klientów i partnerów biznesowych, którzy mogą wymagać od nas posiadania certyfikatu GMP+;
- szybsze tempo rozwoju organizacji poprzez analizę wyników z audytów wewnętrzne i przeglądów zarządzania.