O systemie
GHP (ang. Good Hygienic Practice) - Dobra Praktyka Higieniczna - dotyczy wszelkich działań związanych z warunkami i środkami podejmowanymi w celu zapewnienia produkcji bezpiecznej żywności na wszystkich etapach jej łańcucha.
System ten obejmuje:
- założenia konstrukcyjno-budowlane obiektów produkcyjnych;
- dobór odpowiedniego wyposażenia technologicznego i technicznego;
- procedurę mycia, dezynfekcji, konserwacji maszyn i urządzeń;
- zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego i odpowiedniej jakości wszystkich surowców;
- stosowanie odpowiednich procedur i operacji technologicznych;
- szkolenie i higienę osobistą pracowników.
Dla kogo
Dobra Praktyka Produkcyjna GMP (ang. Good Manufacturing Practice) wraz z Dobrą Praktyką Higieniczną GHP (ang. Good Hygienic Practice) oraz systemem zarządzania HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point) - Analiza Ryzyka i Kontrola Punktów Krytycznych lub Analiza Ryzyka i Krytyczne Punkty Kontroli, to obligatoryjne systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Procedura wdrożenia systemu GMP
GHP wdrażamy zgodnie z art. 3 ust. 3 pkt 8 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz.U. z 2006 r.Nr 171, poz. 1225
- Ocena lokalizacji i otoczenia zakładu produkcji żywności;
- Analiza rozmieszczenia pomieszczeń i wyposażenia zakładu;
- Dobór odpowiedniego wyposażenia technologicznego i technicznego;
- Opis procedury mycia, dezynfekcji, konserwacji maszyn i urządzeń;
- Zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego i odpowiedniej jakości wszystkich surowców;
- Przygotowanie odpowiednich procedur i operacji technologicznych;
- Przeprowadzenie szkoleń w zakresie higieny osobistej pracowników.
Zalety wdrożenia i certyfikacji
Wdrożenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności GHP zapewnia następujące korzyści:
- spełnienie wymogów prawnych w zakresie higieny;
- ułatwienie działalności operacyjnej poprzez jasne i precyzyjne procedury postępowania;
- potwierdzenie zgodności z prawem i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności;
- poświadczenie Państwa troski o jakość i bezpieczeństwo żywności.