O systemie
System FSSC 22000:2010 to nowy międzynarodowy standard łączący wymagania normy ISO 22000:2005 (System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności) i ISO 22002-1 lub ISO 22002-4 – w zależności od zakresu działalności (wcześniej były to odpowiednio PAS 220 i PAS 223).
Certyfikat FSSC 22000:2010 jest w pełni uznawany przez Global Food Safety Initiative (GSFI), organizację zajmującą się oceną międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywności, a także innych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, takich jak BRC, IFS oraz systemów SQF. Silny element ISO 22000:2005 sprawia, że FSSC 22000:2010 może być łatwo i skutecznie integrowany z innymi systemami zarządzania, takimi jak ISO 9001 i ISO 14001. FSSC 22000:2010 jest systemem alternatywnym dla BRC, IFS i SQF.
Dla kogo
System FSSC 22000 jest przeznaczony dla wszystkich organizacji w łańcuchu żywności, które zajmują się przetwórstwem lub/i produkcją takich wyrobów jak:
- łatwo psujące się produkty pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem uboju (np. mięso, drób, jaja, nabiał i produkty rybne);
- łatwo psujące się produkty roślinne (np. świeże owoce i świeże soki, konserwowane owoce, świeże warzywa, konserwowane warzywa);
- produkty o długim okresie przechowywania w temperaturze otoczenia (np. konserwy, ciastka, przekąski, olej, woda pitna, napoje, makarony, mąka, cukier, sól);
- Bio-produkty, produkty chemiczne do produkcji żywności (np. witaminy, dodatki i bio-kultury), ale bez pomocy technicznych i technologicznych;
- Uwaga: transport i składowanie na miejscu, jeżeli są związane bezpośrednio produkcją (np. dojrzewanie serów).
Norma ma zastosowanie do wszystkich organizacji produkujących żywność w powyższych kategoriach, niezależnie od ich wielkości i złożoności, nastawionych na osiągnięcie zysku lub nie, publicznych lub prywatnych.
Procedura wdrożenia systemu FSSC 22000
- Analiza istniejącego systemu zarządzania organizacji pod kątem wymagań systemu FSSC 22000 (audyt wstępny);
- Opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu;
- Rozpoczęcie szkoleń załogi;
- Opracowanie polityki bezpieczeństwa;
- Opracowanie dokumentacji: mapy przebiegu procesów, procedur, instrukcji, formularzy;
- Wdrożenie procedur systemu;
- Szkolenia dla Państwa pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
- Audyt wewnętrzny, końcowy całego systemu (przedcertyfikacyjny);
- Przegląd zarządzania;
- Wybór jednostki certyfikującej;
- Udział w audycie zewnętrznym konsultanta (na życzenie klienta);
- Wykonanie działań korygujących (jeżeli zachodzi taka potrzeba)
Zalety wdrożenia i certyfikacji
Wdrożenie i certyfikacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000 zapewnia następujące korzyści:
- alternatywa dla systemów IFS/BRC, które są zawarte w FSSC 22000;
- ułatwienie działalności operacyjnej poprzez jasne i precyzyjne procedury postępowania;
- potwierdzenie zgodności z prawem i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności;
- poświadczenie Państwa troski o jakość i bezpieczeństwo żywności;
- zwiększony dostęp do nowych klientów i partnerów biznesowych, którzy mogą wymagać od nas posiadania certyfikatu FSSC 22000;
- szybsze tempo rozwoju organizacji poprzez analizę wyników z audytów wewnętrzne i przeglądów zarządzania;
- rozwój nowych i innowacyjnych produktów poprzez uzyskiwanie informacji zwrotnej od klienta.